TAILANDO GATVĖS MAISTO GIDAS

Tailando gatvės maistas yra žinomas ir mėgstamas daugelio keliautojų, o Bankokas šiais metais jau ne pirmą kartą buvo išrinktas geriausią gatvės maistą galinčiu pasiūlyti miestu visame pasaulyje. Vos už keletą eurų Tailande galėsite pasimėgauti puikiais kariais, ryžių, ryžių makaronų (noodles) ir keptų daržovių patiekalais, jūros gėrybėmis ir vaisių kokteiliais. O kas svarbiausia – maistas visada bus šviežiai pagamintas.

Tailande gatvės maistas visų pirma yra tajų kultūros ir kasdienio gyvenimo dalis. Nors kartais gali atrodyti, kad gatvės maistas skirtas turistams pritraukti ar net šokiruoti (pavyzdžiui, kai jums po nosim kišami ant pagaliuko pasmeigti gruzdinti žiogai ir tarakonai), iš tikrųjų didžiausią jo dalį suvartoja patys tajai. Kadangi gatvės maisto rasti galima praktiškai visur, jis pigus ir šviežias, vietiniai jį mielai valgo palikę ofisą per pietų pertrauką, susitikę pabendrauti su draugais, ar tiesiog užsisako ir parsineša namo vakarienei.

street food thailand
Gatvės maistas Tailande

Tailandietiško maisto įvairovė yra didelė, tačiau pagrindiniai ingridientai atsikartoja daugelyje patiekalų: dažnai naudojamas kokosų pienas, sojos padažas, citrinžolė, kalendra ir laimo sultys. Aštrumo maistui suteikia čili pipirai ir česnakai, o sūrumui išgauti naudojama  krevečių pasta (kapi) ir fermentuotas žuvies padažas (nam pla).

RYŽIAI, RYŽIAI IR DAR KARTĄ RYŽIAI

Ryžiai ir ryžių makaronai (noodles) yra neatskiriama Tailando virtuvės dalis ir populiariausias gatvės maistas. Ryžiai yra valgomi tiek kartu su sriubomis ir kariais, tiek kartu su įvairia mėsa, jūros gėrybėmis, tofu ar keptomis daržovėmis, tiek patiekiami kaip desertas: kao niew ma muang (angl. mango sticky rice)tai lipnūs, su kokosų sirupu ir šviežiu mangu gaminami ryžiai.

Mango sticky rice

Jeigu pažintį su Tailando gatvės maistu norite pradėti nuo ko nors paprastesnio, siūlyčiau pabandyti paprasčiausių tailandietiškų keptų ryžių (khao phat). Jie patiekiami su įvairiais priedais: mėsa (dažniausiai vištiena), krevetėmis ar krabų mėsa ir/ar keptomis daržovėmis. Ryžiai gardinami sojos padažu, žuvies padažu nam pla ar čili pipirais ir dažnai patiekiami kartu su keptu kiaušiniu ir supjaustytomis šviežiomis daržovėmis – agurkais ir pomidorais.

Norintys aštresnių pojūčių gali išbandyti khao khluk kapi – keptus ryžius, sumaišytais su krevečių pasta kapi, česnakais, čili pipirais, smulkiai pjaustytu žaliu mangu, saldžiai paruošta kiauliena ir krevetėmis.

noodles patiekalų, neabejotinai populiariausias yra phad thai – ryžių makaronai, kepami kartu su kiaušiniu, tofu arba vištiena, džiovintomis krevetėmis, žuvies padažu ir tamarindu. Visa tai patiekiama su žalumynais, pupelių daigais, o ant viršaus beriami smulkinti žemės riešutai ir šlakstomos laimo sultys. Nors phad thai yra populiaresnis tarp turistų, nei tarp vietinių, turistams norintys įtikti tajai juos pardavinėja visur Tailande, o šio patiekalo lėkštė dažniausiai kainuoja vos apie 1 Eur.

Kitas populiarus noodles patiekalas yra pad see eiw: tai platesni nei įprasta ryžių makaronai, kepami su sojos padažu, mėsa (vištiena, kiauliena arba jautiena) ir kiniškais kopūstais arba brokoliais. Pad see eiw gali būti saugus pasirinkimas tiems, kurie nemėgsta Tailando virtuvėje įprasto aštrumo, mat šis patiekalas – švelnaus, ir net šiek tiek saldoko skonio.

AŠTRUMO MĖGĖJAMS: TAILANDIETIŠKOS SRIUBOS IR KARIAI

Aštrumo mėgėjams Tailande vertėtų išbandyti tailandietiškas sriubas ir karius: jų rasite įvairių skonių, spalvų ir skirtingo aštrumo. Populiariausi kariai – žaliasis, raudonasis ir geltonasis, tradiciškai yra gaminami iš tų pačių ingridientų, tik naudojant skirtingus čili pipirus.

Visų karių pagrindas dažniausiai yra galangal (į imbierą panašus šakniavaisis), citrinžolė, česnakai, laimo žievelė arba lapai, ciberžolė, svogūnėliai, krevečių pasta ir kokoso pienas. Raudonajam kariui naudojami raudonieji čili pipirai, žaliajam – žalieji, na o geltonajame karyje rasite ir raudonųjų čili pipirų, ir kario prieskonių, kurie ir padeda išgauti geltoną spalvą.

Daug kas galvoja, kad raudonasis karis yra aštriausias, o žaliasis – švelniausias, tačiau daug kas priklauso ir nuo šefo, ir nuo to, kiek čili pipirų bus įdėta į jūsų patiekalą. Kariai dažniausiai gaminami su vištiena ar kita mėsa bei įvairiomis daržovėmis, ir patiekiami kartu su ryžiais.

Kitas Tailande populiarus karis vadinamas masaman: jis šiek tiek panašus į geltonąjį, tačiau išsiskiria tuo, kad yra tirštesnis, o jam gaminti naudojami žemės riešutai ir įvairūs džiovinti prieskoniai, tokie kaip kalendra, kmynai, gvazdikėliai ir cinamonas. Tradiciškai šis karis gaminas su jautiena arba aviena, bet taip pat dažnai rasite ir vištienos masaman kario.

Iš sriubų neabejotinai populiariausia yra tom yum – aštri ir šiek tiek rūgštoka krevečių sriuba, gaminama kartu su grybais, įvairiomis daržovėmis, čili pipirais, žuvies padažu ir laimo sultimis, dažnai į sriubą dedama ir vištienos. Tom yum yra tarsi vizitinė Tailando kortelė, mat ši sriuba populiari ne tik Tailande: jos rasite daugelyje restonarų visame pasaulyje.

***

Be karių ir įvairių ryžių patiekalų, Tailande neabejotinai rasite ir įvairiai paruoštos mėsos, jūros gėrybių, šviežių vaisių ir jų kokteilių, įvairių užkandžių ir desertų. Pavyzdžiui, visoje šalyje labai populiarūs kokosiniai ledai, patiekiami mažyčiame išskobtame kokose, taip pat – saldūs blyneliai roti, dažniausiai gaminami su bananais ir šokolodu, kondensuotu pienu ar žemės riešutų sviestu.

Populiariose turistinėse vietose tajai siūlo ne tik savo nacionalinės virtuvės patiekalų, bet ir įvairių kitų turistų iš viso pasaulio mėgstamų patiekalų, pavyzdžiui, šviežiai pagamintos lazanijos, burgerių ar falafelių. Tailando gatvės maistas – ne tik skanus, aromatingas ir pigus, bet kartu yra ir įdomi patirtis, kuri gali padėti geriau susipažinti su Tailando kultūra ir vietiniais žmonėmis.

[Tekstas ruoštas portalui www.meniu.lt]

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

SENOVINIAI PAJŪRIO MIESTAI: APOLONIJA IR CEZARIJA

Kitas įrašas

INLĖS ŽYGIS: 3 DIENOS, 60 KM, 2 POROS BATŲ