izraelio virtuve, humusas, falafeliai

5 PASAULIO VIRTUVĖS, DRAUGIŠKOS VEGETARAMS

Daugelyje šalių mėsos valgymas yra tarsi dalis nacionalinio identiteto. Tereikia prisiminti amerikietiškus burgerius, vengrišką guliašą, argentinietiškus steikus ar tuos pačius populiariuosius šašlykus, taip gausiai kepamus savaitgaliais visoje Lietuvoje, kad įsitikintume, jog mėsa yra neatskiriama daugelio nacionalinių virtuvių dalis.

Vis dėl to kai kuriose pasaulio vietose, dažniausiai dėl religinių priežasčų ir su tuo susijusių mitybos taisyklių, yra labiau paplitusi vegetarinė mityba, pavyzdžiui, Indijoje ir kitur Azijoje, kur didelę populiacijos dalį sudaro budistai, induistai ar daoistai. O ir šiandienos Europoje ar Amerikoje mėsos valgymas jau nebėra savaime suprantamas dalykas: vis daugiau išsivysčiusių šalių gyventojų pasirenka vegetarinę mitybą dėl etinių ar sveikatos sumetimų.

Taigi, kurios pasaulio virtuvės yra draugiškiausios vegetarams ir kokių patiekalų verta paragauti į jas keliaujant?

INDIJA

Indijoje net apie 30 proc. gyventojų teigia esantys vegetarai, o mėsos suvartojimas šalyje yra vienas mažiausių pasaulyje. Gilios vegetarizmo kultūros tradicijos Indijoje atsirado dėl religinių priežasčių: induistai, džainistai ir budistai laikosi ahimsa principo, kuris reiškia atsisakymą naudoti prievartą ar sukelti skausmą bet kokiai gyvai būtybei.

Tradicinėje vegatarinėje Indijos virtuvėje mitybos pagrindą sudaro ryžiai, įvairių rūšių lęšiai, žirniai, pupelės ir daug įvairių daržovių, o patiekalai gausiai gardinami aštriais prieskoniais.

Vegetarinių patiekalų pasirinkimas Indijos virtuvėje didelis, tačiau tikrai verta paragauti indiškų karių, duonos chapati ar naan ir blynelių dosa, įdarytų bulvėmis, panyru ir daržovėmis.

Kiti populiarūs vegetariški patiekalai: malay kofta (riebaluose kepti indiško sūrio, panyro, ir daržovių kukuliai pomidorų padaže), aloo gobi (bulvių ir kalafijorų troškinys), dal (įvairiai paruošti lęšiai), daržovių pakora (įvairios avinžirnių miltuose apvoliotos ir riebaluose keptos daržovės).

IZRAELIS

Košerinė mityba žydams neleidžia valgyti kiaulienos, o taip pat – kartu valgyti mėsos ir pieno produktų, todėl Izraelio virtuvėje – gausus vegetarinių patiekalų pasirinkimas. Dauguma nacionaliniais laikomų patiekalų, tokių kaip falafeliai, humusas ar šakšuka, yra vegetariški, be to, Izraelyje visus metus nepritrūksite šviežiai užaugintų daržovių, vaisių ar riešutų.

Daugiau apie Izraelio virtuvę čia.

Vegetarinė ir veganinė mityba šioje šalyje pastaraisiais metais netgi tapo ir šiokiu tokiu mados reikalu: skaičiuojama, kad net 8 proc. izraeliečių yra vegetarai, ir net 5 proc. – veganai, o Tel Avivas jau kuris laikas tituluojamas pasaulio veganų sostine – kiekviename restorane rasite puikių vegetariškų ir veganiškų patiekalų pasirinkimų.

ETIOPIJA

Kaip ir Izraelyje, Etiopijoje mitybos įpročiams įtaką daro religija: didelė dalis etiopų, priklausančių Etiopijos Ortodoksų bažnyčiai, laikosi tradicijos nevalgyti mėsos trečiadieniais ir penktadieniais bei tam tikrais periodais prieš religines šventes. Todėl Etiopijos virtuvėje rasite daugybę vegetarinių patiekalų.

Mitybos pagrindą sudaro injera – etiopiška duona, primenanti didelį ploną blynelį, ant kurios dažnai patiekiami kiti ingridientai, tokie kaip lęšiai, špinatai, žirniai, pupelės ar kalafijoras. Taip pat verta paragauti shiro – avinžirnių troškinio, misir – raudonųjų lešių kario ar gomen – etiopiškų žalumynų troškinio.

GRAIKIJA

Nacionalinėje Graikijos virtuvėje taip pat gausu vegetariškų patiekalų: iš dalies dėl religinių motyvų, mat graikų ortodoksai taip pat tam tikrais periodais negali valgyti mėsos, iš dalies – dėl apskritai Viduržemio jūros regionui būdingų mitybos tradicijų.

Graikijos virtuvėje naudojama daug šviežių vaisių ir daržovių, žalumynų, alyvuogių aliejaus ir žymiojo feta sūrio. Tikrai verta paragauti tokių patiekalų kaip dolma arba dolmade – į vynuogių lapus įvyniotų ryžių su žalumynais, spanikopita – špinatų su fetos sūriu tešloje, fasolada – pupelių sriubos, gemista – ryžiais kimštų keptų pomidorų ar kitų daržovių, na ir žinoma, žymiųjų graikiškų salotų, vadinamų horiatiki.

JAMAIKA

Nors dauguma jamaikietiškų patiekalų yra gaminami su mėsa ar žuvimi, vegetarinė mityba nėra svetima ir šiai Karibų valstybei, mat dalis gyventojų priklauso Rastafari judėjimui ir laikosi Ital mitybos principų.

Ital mitybos tikslas – naudoti kuo daugiau „gyvų” produktų, todėl vengiama mėsos, apdoroto maisto ir įvairių priedų, tokių kaip cukrus ir druska. Visa tai pakeičiama žalumynais, čili pipirais, tofu, soja ir įvairiomis daržovėmis bei vaisiais.

Populiarūs šios virtuvės patiekalai – įvairūs daržovių, ypač saldžiųjų bulvių, pupelių, žirnių troškiniai bei kariai, pagardinami kokosų pienu, taip pat mango salotos, virti žalieji bananai ir kitaip paruošti įvairūs vaisiai.

***

Be aukščiau išvardintų šalių, vegetarams taip pat gana draugiškos bus įvairios Azijos šalių virtuvės, kur paplitusios budizmo ir daoizmo tradicijos: pavyzdžiui, Tailandas, Taivanas, Nepalas, dalis Kinijos ir Japonijos.

Taip pat dauguma didžiųjų miestų visame pasaulyje, kurie pasižymi daugiakultūriškumu, bus pasiruošę priimti įvairių mitybos įpročių ir skonio mėgėjus, įskaitant ir vegetarus.

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

TEL AVIVAS: TRUMPAS GIDAS PO NIEKADA NEMIEGANTĮ IZRAELIO METROPOLĮ

Kitas įrašas

VIETNAMIETIŠKA VIRTUVĖ: GENIALUMAS SLYPI PAPRASTUME