ADRIJOS PERLAS DUBROVNIKAS: LANKYTINOS VIETOS IR PRAKTINĖ INFORMACIJA

Prie Adrijos jūros įsikūręs Dubrovnikas yra vienas lankomiausių miestų ne tik Kroatijoje, bet ir visame Viduržemio jūros regione. Tai senovinis uostas, žinomas dėl išskirtinės architektūros: renesansinių pastatų ir miestą juosiančių gynybinių sienų. Dubrovniką pastaraisiais metais dar labiau išgarsino tai, kad čia filmuojamas serialas „Sostų karai“. Daugybė serialo gerbėjų (įskaitant ir mus) čia plūsta pažiūrėti, kaip realiame gyvenime atrodo King‘s Landing :).

Jau po kelionės galiu pasakyti, kad Dubrovnikas yra vienas įspūdingiausių mano matytų miestų. Kartu jis ir labai turistinis, tiek žmonių gausos, tiek kainų prasme. Vykstant čia reikėtų tinkamai pasiruošti, todėl šį kartą norėčiau pasidalinti labiau praktiniais patarimais ir informacija apie tai, ką pamatyti Dubrovnike.

dubrovnikas kroatija

ATVYKIMAS

Į Dubrovniką atvykome automobiliu iš Bosnijos ir Hercegovinos. Nuo Mostaro iki Dubrovniko – maždaug 2,5 val. kelionė. Mes užtrukome ilgiau, mat pakeliui sustojome aplankyti Kravice krioklių.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad Dubrovnikas yra atskirtas nuo likusios Kroatijos teritorijos. Dubrovniko-Neretvos apskritis, kurią sudaro Dubrovnikas ir dar keturi didesni miestai, yra anklavas – norint į jį patekti iš Kroatijos, tenka kirsti Bosnijos ir Hercegovinos teritoriją.

Tiesa, 9 km atkarpą Bosnijos ir Hercegovinos pakrante galima pravažiuoti gana greitai. Nors du kartus tenka kirsti valstybių sienas, patikros čia vyksta gana greitai. Lietuvos piliečiams tiek vykstant į Kroatiją, tiek Bosniją ir Hercegoviną pakanka turėti asmens tapatybės korteles.

dubrovnikas kroatija

APGYVENDINIMAS

Pačiame Dubrovnike apgyvendinimo kainos yra gana aukštos: pigiausi dviviečiai kambariai atsieis 70-80 Eur. Senamiestyje apsistoti ne tik kad brangu, bet yra ir labai nepatogu: automobiliu privažiuoti neįmanoma, teks tampytis lagaminus siauromis gatvelėmis ir stačiais laiptais, bei nuolat grūstis pro žmonių spūstis.

Todėl nemažai turistų renkasi geriau apsigyventi mažesniuose aplinkiniuose miesteliuose, kur kainos žemesnės ir ramybės daugiau, o Dubrovniką galima pasiekti viešuoju transportu. Mes pasirinkome Zatoną – 12 km nuo Dubrovniko įsikūrusį miestelį, kur per AirBnB radome tikrai puikų kambarį.

<<<Nesi išbandęs AirBnB? Užsiregistruok sistemoje ir gauk nuolaidą pirmam užsakymui!>>>

zaton kroatija
Zatono įlanka

Zatonas įsikūręs įlankoje, prie pat jūros ir savo ramybe man priminė Nidą.  Čia yra keletas parduotuvių ir restoranų, o šiaip gyvenimas teka lėta vaga. Prie pat namų turėjome nedidelį privatų paplūdimio ruoželį, kur per visą dieną žmonių beveik ir nesutikdavom. Tačiau Zatono centre yra ir keli didesni paplūdimiai.

TRANSPORTAS

Dubrovnike yra puikiai išvystyta viešojo transporto sistema. Vienkartinis bilietas perkant iš vairuotojo kainuoja 15 KN (apie 2 Eur), paros bilietas – 30 KN (4 Eur). Nemokamai viešuoju transportu gali naudotis tie, kurie įsigyja Dubrovnik City Card (apie ją netrukus irgi papasakosiu). Daugiau informacijos apie viešąjį transportą čia.

Jeigu apsistojate už miesto, patogu į Dubrovniką atvykti automobiliu ir jį palikti aikštelėse toliau nuo centro, o tuomet keliauti viešuoju transportu. Pavyzdžiui, mes savo automobilį palikdavome Gruz port parking. Stovėjimas ten kainuoja 10 KN (1,35 Eur) už valandą.

DUBROVNIK CITY CARD

Lankantis Dubrovnike labai apsimoka įsigyti miesto kortelę – Dubrovnik City Card. Priklausomai nuo to, kiek laiko ketinate praleisti Dubrovnike, galite įsigyti vienadienę, trijų dienų arba savaitės trukmės miesto kortelę. Jos parduodamos turistų informacijos centruose netoli miesto vartų, tačiau perkant internetu dar gausite 10 proc. nuolaidą.

Vienadienė kortelė perkant internetu kainuoja 180 KN (apie 24 Eur). Su ja galima apeiti Dubrovniko miesto sienas (tai yra didžiausia atrakcija, kuri atskirai kainuoja 150 KN), taip pat patekti į 6 muziejus ir 2 meno galerijas. Plius, kaip jau minėjau, nemokamas viešasis transportas.

LANKYTINOS VIETOS

Dubrovnikas turi ilgą ir įdomią istoriją, kuri atsispindi ir įspūdingoje miesto architektūroje. Nuo senų laikų tai buvo svarbus Viduržemio jūros uostas, iš pradžių priklausęs Bizantijos imperijai, o XIII-XIV a. – Venecijos respublikai. Didžioji dalis senamiesčio dabartinį pavidalą įgavo būtent XIII a. – Dubrovnikas savo architektūra iš tiesų primena senovinius Italijos miestus.

XIV-XVIII a. Dubrovnikas buvo nepriklausomas miestas, žinomas Ragusos Respublikos vardu, vėliau tapo pavaldus Habsburgų monarchijai, o po Pirmojo Pasaulinio karo, kaip ir visa Kroatija, tapo Jugoslavijos dalimi. 1991 m. Dubrovnikas nemažai nukentėjo per Kroatijos nepriklausomybės karą, kai buvo nuolat apšaudomas ir septynis mėnesius gyveno apgulties sąlygomis.

Tiesa, vėliau bendromis Kroatijos ir pasaulio valstybių pastangomis viskas buvo atstatyta. Šiandien Dubrovnikas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, o įvairių lankytinų vietų čia gausu.

Dubrovniko miesto siena.

Statyta XII-XVII a., Dubrovniko miesto siena yra vienas įspūdingiausių Viduramžių gynybių įtvirtinimų visoje Europoje. Visą senamiestį nenutrūkstamai juosianti siena tęsiasi beveik 2 km ir kai kur siekia net 25 m aukštį. Sienos apsaugą sustiprina įvairių didesnių ir mažesnių fortų bei bokštų sistema, o įeiti į miestą galima pro vieną iš keturių vartų. Apeiti Dubrovniko miesto sieną gali būti puiki pažinties su miestu pradžia: nuo čia matosi pasakiška Dubrovniko panorama.

Vaizdai nuo Dubrovniko miesto sienos:

dubrovniko miesto sienos kroatija

Lorenso fortas (Lovrijenac).

Lorenso fortas yra miesto gynybinių įtvirtinimų dalis, tačiau skirtingai nei kiti fortai, esantis toliau už Dubrovniko miesto sienų. Šiandien 37 m virš jūros lygio iškilęs fortas pirmą kartą buvo pastatytas XI a. gintis nuo Venecijos užpuldinėjimų. Kai kuriose vietose sienos storis siekia net 12 m! Nuo Lorenso forto taip pat atsiveria puiki Dubrovniko ir Adrijos jūros panorama.

dubrovnikas kroatija
O štai taip Dubrovniko senamiestis atrodo nuo Lorenso forto

Stradun.

Stradun yra pagrindinė miesto gatvė, prasidedanti prie Pile vartų ir besitęsianti iki Senojo Dubrovniko uosto. XV a. nutiesta gatvė yra 300 metrų ilgio. Čia visada vyksta gyvenimas: aplinkiniuose namuose rasite daugybę parduotuvių, kavinių bei restoranų.

stradun dubrovnik kroatija
Stradun – pagrindinė senamiesčio gatvė
Stradun pabaigoje – laikrodžio bokštas ir gotikinė St. Blaise bažnyčia

Dubrovniko katedra.

Pasak legendos, XII a. Ričardas Liūtaširdis grįždamas iš kryžiaus žygio netoli Dubrovniko krantų pateko į audrą. Jo laivas sudužo, tačiau jis pats išsigelbėjo – atsidėkodamas už tai Dievui jis pastatė bažnyčią – Dubrovniko katedrą. Iš tiesų toje vietoje įvairios bažnyčios stovėjo nuo senų laikų. XII a. statyta romantinio stiliaus katedra 1667 m. buvo beveik sunaikinta žemės drebėjimo. Vėliau ji buvo atstatyta gotikiniu stiliumi.

Rektorių rūmai (Knežev dvor).

Šie rūmai XIV-XVIII a. buvo vieta, kur veikė miesto taryba ir administracija. Gotikiniu stiliumi pastatyti rūmai turi baroko ir renesansinio stiliaus elementų, o šiandien čia veikia labai įdomus Dubrovniko Kultūros ir istorijos muziejus. Su Dubrovniko miesto kortele – įėjimas nemokamas.

Dubrovniko katedra. Vaizdas iš Rektorių rūmų.

Onofrio fontanas.

Viduramžiais Dubrovnike buvo statomos milžiniškos cisternos tam, kad rinktų lietaus vandenį ir vandeniu aprūpintų visą miestą. Viena iš didžiausių tokių cisternų – Onofrio fontanas, stovintis netoli Pile vartų. Šiandien čia kiekvienas ištroškęs gali pasipildyti geriamo vandens atsargas.

Ką dar pamatyti Dubrovnike?

Be šių lankytinų vietų, Dubrovnike dar yra daugybė bažnyčių, vienuolynų, senovinių rūmų, viena seniausių iki šiol naudojamų žydų sinagogų Europoje, viena seniausių (XIV a.) vaistinių Europoje, senasis Dubrovniko uostas ir kt. Aplink patį Dubrovniką – taip pat nemažai lankytinų vietų. Daugelis keliautojų plaukia į netoliese esančią Lokrumo salą ar kitas salas, aplanko netoliese esančius miestelius. Turint daugiau laiko, vienai dienai galima nuvykti į Juodkalniją arba Bosniją ir Hercegoviną (iš ten atvykome – tikrai netoli :).

Mes aplankėme vieną netoliese esantį miestelį, pavadinimu Trsteno. Nuo Dubrovniko jis nutolęs apie 20 km ir labiausiai garsėja XV a. įkurtu medelynu (Trsteno Arboretum), vienu seniausių Europoje. Kadaise čia gyveno kilminga vietinių šeima, kuri ir pasodino šį didžiulį sodą, atsivežę augalų iš įvairiausių pasaulio šalių. Jeigu nesidomite sodininkyste, galbūt sudomins faktas, jog šiame sode taip pat filmuotas serialas „Sostų karai” :).

Trsteno Arboretum:

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

BOSNIJA IR HERCEGOVINA. OSMANŲ ARCHITEKTŪRA IR KARO PALIKIMAS MOSTARE

Kitas įrašas

KELIONĖ Į PRANCŪZIJĄ. ĮSPŪDŽIAI IR LANKYTINOS VIETOS NICOJE