WAT RONG KHUN (BALTOJI ŠVENTYKLA) TAILANDE

Dar prieš vykstant į Tailandą iš daugelio keliautojų buvome girdėję rekomendaciją būtinai aplankyti Čiangrajuje (Chiang Rai) esančią Wat Rong Khun arba Baltąją šventyklą (White temple). Turbūt tai viena populiariausių lankomų vietų visame šiaurės Tailande.

Įvairių induistinių ir budistinių šventyklų jau buvome prisižiūrėję Indijoj, Vietname, Kambodžoj, Laose, tad dėl Baltosios šventyklos šiek tiek dvejojome, bet kadangi Čiangrajus mums buvo pakeliui iš Laoso į Čiangmajų, nusprendėme vienai dienai sustoti ir čia.

Baltoji šventykla išskirtinė tuo, kad buvo pastatyta visai neseniai – 1997 m., ir buvo suprojektuota vietos menininko Chalermchai Kositpipat, kuriam ji ir priklauso.

Įdomus ir šventyklos simbolizmas: skirtingai nei dauguma aukso spalvos šventyklų Tailande, ši šventykla yra visiškai balta su inkrustuotais stiklo gabalėliais:  balta spalva simbolizuoja Budos tyrumą, o stiklo atspindžiai – jo išmintį.

Prieš įeinant į vidų, reikia pereiti tiltą per „kančių jūrą“ – tūkstančius į viršų iškeltų rankų, simbolizuojančų žmonių geismus ir godumą.

Pačią šventyklą mes aplankėme gan greitai (tiesa, reikėjo šiek tiek palaukti, kadangi žmonių čia tikrai nemažai), tačiau visai įdomu pasivaikščioti ir po aplinkui esančią teritoriją bei galeriją, kurioje galima apžiūrėti bei nusipirkti Chalermchai Kositpipat darbų.

Ar verta?

Baltoji šventykla dažnai susilaukia kritikos dėl savo komercializmo: daug kas sako, kad ji buvo pastatyta vien tam, kad pritrauktų turistus. Šalia šventyklos yra įsikūręs net visas atskiras prekybos miestelis su įvairiomis parduotuvėmis ir kavinėmis.

Taip pat ir žmonių, bent jau kai mes lankėmės, buvo tikrai labai daug, tad ir šventyklos aplankymas vyksta tarsi konvejeriu: įeini, apsižvalgai šiek tiek ir išeini. Daugiau laiko praleidome tik galerijoje – ji pilna menininko Chalermchai Kositpipat darbų, kurie tikrai įdomūs.

Vis dėlto sakyčiau, kad aplankyti šventyklą yra verta, ypač jei jau esate Čiangrajuje ar turite pakankamai laiko atvykti iš toliau. Prieš vykstant siūlyčiau pasiskaityti šventyklos istoriją, kadangi informacijos anglų kalba čia nėra, pavyzdžiui, tikrai norėjosi daugiau sužinoti apie menininką, kuris šventyklą suprojektavo ir pastatė.

Kaip nuvykti?

Baltoji šventykla stovi šiek tiek toliau nuo miesto centro, tad ją aplankyti reikalingas koks nors transportas. Taupantiems pinigus siūlyčiau važiuoti miesto autobusu arba shared tuk tuk, kurie kursuoja nuo centrinės miesto stoties – tokia kelionė kainuoja vos 20 batų. Nors užrašų ant autobusų ar tuk tukų anglų kalba nepastebėjau, vos atvykus į stotį jus pasitiks vietiniai su klausimu “White temple?“.

Autobusai ir tuk tukai jus paleis ne visai prie pat šventyklos, bet tiesiai ant greitkelio – reiks pereiti gatvę ir šiek tiek paeiti. Grįžtant atgal, taip pat stabdykite tuk tuką ant to pačio greitkelio.

Kiek kainuoja?

Įėjimas į šventyklą kainuoja 50 batų, o kartu galima aplankyti ir šalia esančią galeriją (į ją įėjimas nekainuoja).

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

4000 SALŲ: KĄ VEIKTI LAOSO HAMAKŲ SOSTINĖJE (BE GULĖJIMO HAMAKE)?

Kitas įrašas

VANG VIENGAS LAOSE: NE TIK VAKARĖLIŲ MĖGĖJAMS