IZRAELIO VIRTUVĖ: 10 PATIEKALŲ, KURIŲ VERTA PARAGAUTI

Jeigu mėgstate gerą maistą, Izraelis neabejotinai turėtų atsidurti jūsų atostogų krypčių sąrašo viršuje. Izraelio virtuvėje susipynę tiek daug skirtingų kulinarinių tradicijų, valgių ir skonių, kad net išrankiausi gurmanai ras, ką paragauti.

Tai, ką šiandien izraeliečiai laiko savo nacionaline virtuve, pradėjo formuotis XX a. viduryje, susikūrus Izraelio valstybei. Iš Europos, Azijos ar Afrikos atvykę žydai atsivežė savas kulinarines tradicijas, kurios persimaišė su vietiniais Artimųjų Rytų patiekalais.

Nenuostabu, kad nemažai nacionalinių Izraelio virtuvės valgių galima atrasti ir kitų šalių virtuvėse – visgi izraeliečiai visiems jiems suteikė savotiškas, įdomias interpretacijas! Taigi, ko verta paragauti lankantis Izraelyje?

FALAFELIAI

Lietuviams jau gan gerai pažįstami falafeliai – tai aliejuje kepti avinžirnių kukuliai, populiarūs daugelyje Artimųjų Rytų šalių. Izraelyje jie paprastai valgomi patiekti pitoje (tai toks apskritas paplotėlis su kišenėle) kartu su šviežiomis ir raugintomis daržovėmis, humusu, keptais baklažanais bei tahiniu (sezamų sėklų padažu). Kartais falafeliai gali būti patiekiami ir lėkštėje šalia kitų tradicinių patiekalų: humuso, įvairių salotų ir pitos.

Falafeliai Izraelyje yra „gatvės“ maistas nr. 1. „Falafelinių“ (falafelius parduodančių užkandinių) rasite ant kiekvieno kampo, o šio patiekalo kainos yra tikrai įkandamos: suvalgyti porciją falafelių pitoje galėsite už 20-25 NIS (5-6 Eur).

Falafeliai pitoje

HUMUSAS

Humus „Abu Hassan” Jafoje

Artimųjų Rytų kulinarijos klasika, humusas – tai avinžirnių užtepėlė, pagardinta tahiniu ir alyvuogių aliejumi. Izraelio virtuvė be šio gardumyno taip pat neįsivaizduojama – net 93% izraeliečių teigia valgantys humusą bent kartą per savaitę.

Izraelyje populiarios humusinės – specialios užkandinės, kur humusas parduodamas lėkštėje kartu su pita ir įvairiais pagardais: avinžirniais, fava pupomis, kietai virtu kiaušiniu, grybais, saldžiosiomis bulvėmis ar net mėsa. Nors humusas atrodo kaip užkandis, iš tikrųjų yra labai sotus, o lėkštė šio patiekalo su pita gali būti puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

Lėkštė humuso Izraelyje kainuoja apie 20-30 NIS (5-7,5 Eur).

ŠAVARMA

Šavarma – iš arabų virtuvės atėjęs ir Izraelyje prigijęs patiekalas, lietuviams geriau pažįstamas kaip tiesiog kebabas (tiesa, izraelietiška šavarma nuo lietuviško kebabo tikrai skiriasi). Izraelyje šavarma patiekiama pitoje arba lafoje – didesniame už pitą paplotyje, į kurį suvyniojama mėsa su priedais. Šavarmai dažniausiai naudojama mėsa – ėriena, veršiena, kalakutiena arba vištiena, o viskas pagardinama šviežiomis ir raugintomis daržovėmis, prieskoniais, ir labai dažnai – tahiniu ir netgi humusu. Jeigu norite pasirodyti kaip išprusęs šavarmos valgytojas, būtinai ant mėsos užsidėkite ambos – iš mango vaisių gaminamo aštraus pagardo, į Izraelį atėjusio iš irakietiškos virtuvės.

Šavarmos kaina Izraelyje yra maždaug 30-50 NIS (7,5-12,5 Eur), priklausomai nuo porcijos dydžio (šavarma lafoje yra gerokai didesnė).

Šavarma pitoje

ŠAKŠUKA

Izraelio virtuvė neįsivaizduojama be šakšukos – pomidorų padaže keptos kiaušinienės. Šakšuką į Izraelį atvežė iš Afrikos atkeliavę žydai: įvairūs šio patiekalo variantai populiarūs Tunise, Maroke ar Egipte.

Šakšuka dažnai laikoma pusryčių patiekalu, tačiau iš tiesų gali būti valgoma bet kuriuo paros metu. Egzistuoja daugybė šakšukos variantų, visgi populiariausias – kai pomidorai kepami kartu su svogūnais, paprikomis ir įvairiais prieskoniais. Užsisakius restorane, šakšuka paprastai patiekiama ką tik iškepta mažoje karštoje keptuvėje (atsargiai!) kartu su šviežių daržovių salotomis ir duona.

Šakšukos kaina Izraelyje – apie 30-40 NIS (7,5-10 Eur).

Naminė šakšuka

SABIHAS

Lietuviams galbūt mažiau girdėtas, sabihas (sabih) Izraelyje yra be galo populiarus „gatvės“ maistas. Sabihas – tai pita, prikimšta keptų baklažanų, kietai virtų kiaušinių, virtų bulvių, daržovių, žalumynų, humuso, tahinio ir aštraus ambos padažo.

Tradiciškai laikytas pusryčių patiekalu, šiandien sabihas valgomas bet kuriuo paros metu. Manoma, kad patiekalo pavadinimas yra kilęs iš arabiško žodžio „sabach“, kas reiškia rytą, o pats patiekalas į Izraelį atkeliavo iš Irako žydų virtuvės.

Sabihas Izraelyje įprastai kainuos 20-30 NIS (5-7,5 Eur).

Sabihas Tel Avive

JACHNUN IR MALAWACH

Jemeno žydų į Izraelį atvežtas valgis – jachnun – įprastai valgomas pusryčiams ir lietuviams gali pasirodyti kiek neįprastas, bet tikrai vertas paragauti. Jachnun – tai pailgi sluoksniuotos tešlos suktinukai, pagaminti tiesiog iš miltų, cukraus ir vandens. Ilgai kepama tešla įgauna švelnų karamelės skonį ir yra patiekiama kartu su kietai virtais kiaušiniais, trintų šviežių pomidorų padažu ir aštriu čili pipirų padažu, vadinamu zhug.

Jachnun

Iš tokios pačios tešlos pagaminti malawach labiau primena blynus, tačiau yra žymiai riebesnis pasirinkimas, mat kepami naudojant daug sviesto, aliejaus ir riebalų. Malawach taip pat patiekiami su kietai virtais kiaušiniais, trintais pomidorais ir zhug, o saldumo mėgėjai juos valgyti gali ir su medumi.

Jachnun ar malawach porcija Izraelyje paprastai kainuoja 15-25 NIS (4-6 Eur).

BUREKOS

Burekas į Izraelį atvežė žydai iš Turkijos ir Balkanų šalių. Šiandien tai vienas populiariausių užkandžių Izraelio virtuvėje. Pyragėlius su įvairiais įdarais (sūriu, virtomis bulvėmis, špinatais, keptais baklažanais, mėsa, grybais, alyvuogėmis) rasite gatvės prekeivių stenduose, kavinėse, kepyklėlėse ir tiesiog maisto prekių parduotuvėse. Variantų daug, tereikia bandyti ir ragauti!

Burekos Izraelyje

Burekos Izraelyje taip išpopuliarėjo, kad net davė pavadinimą atskiram izraelietiškų filmų žanrui: Burekas filmais vadinamos 6-tame ir 7-tame dešimtmetyje sukurtos, etniniais stereotipais besiremiančios komiškos melodramos (matyt dėl to, kad tiek šie filmai, tiek burekos yra greito vartojimo😊).

Burekų būna įvairių formų ir dydžių, o jų kainos priklauso dar ir nuo to, kur pirksite. Kepyklėlėse ir parduotuvėse parduodamos nedidelės sveriamos burekos bus pigesnės, restoranuose siūlomos didelės šviežios burekos – brangesnės.

KNAFĖ IR MALABI

Na ir pabaigai – desertai: jeigu norisi kažko saldaus, Izraelyje verta paragauti knafės ir malabi.

Knafė – tradicinis Artimųjų Rytų desertas, gaminamas iš ožkos sūrio bei kadaif tešlos ir mirkomas saldžiame sirupe. Į Izraelį knafė atkeliavo iš arabų šalių: šis saldumynas populiarus Egipte ir ypač – Palestinoje (sakoma, kad knafės gimtinė – Nablusas). Izraelyje geriausios knafės paragauti galima arabų gyvenamuose miestuose – Ako, Jafoje ar Haifoje.

Malabi – dar vienas arabiškas, Izraelyje mėgstamas desertas. Gaminamas iš pieno ir panašus į pudingą, malabi gardinamas įvairiais sirupais ir riešutais. Paprasta, bet labai skanu ir be galo saldu!

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

BEIT ŠEANAS IZRAELYJE: ŠILTOSIOS VERSMĖS IR SENOVINIO MIESTO LIKUČIAI

Kitas įrašas

ŽIEMIŠKAS ZALCBURGAS. KĄ PAMATYTI MOCARTO MIESTE?