HAIFA: KĄ PAMATYTI VAIZDINGIAUSIAME IZRAELIO MIESTE?

Ant Karmelio kalno šlaitų, Viduržemio jūros pakrantėje įsikūrusi Haifa dažnai vadinama „Izraelio San Francisku“. Dėl kalnų ir nuokalnių trečiame pagal dydį šalies mieste vaikštinėti tikrai nelengva, užtat galima mėgautis įspūdingais vaizdais, kurie atsiveria tiek nuo žymiųjų Bahajų sodų viršaus, tiek pakilus keltuvu iki Stella Maris vienuolyno.

Be kalnų ir jūros, kitas Haifos išskirtinumas – multikultūriškumas. Maždaug 14 proc. iš 280 tūkst. miesto gyventojų yra arabai (krikščionys ir musulmonai). Nemažos drūzų, bahajų, Etiopijos žydų bendruomenės, daug ir rusakalbių atvykėlių iš Rytų Europos. Kultūrinis pluralizmas atsispindi tiek Haifos architektūroje, praeivių šnektoje, tiek net ir miesto transporte – Haifa yra bene vienintelis Izraelio miestas, kuriame viešasis transportas kursuoja ir per Šabą.

Štai keletas patarimų, ką galima pamatyti, nuveikti ir paragauti lankantis Haifoje.

Haifos Bahajų sodai

Daugelis turistų į Haifą užsuka vien dėl įspūdingų Bahajų sodų. Mieste įvairių lankytinų vietų yra tikrai daugiau, tačiau iš 19-kos gėlynais, fontanėliais ir skulptūromis išpuoštų terasų sudaryti Bahajų sodai jau tapę Haifos vizitine kortele ir pagrindiniu traukos objektu.

Bahajų sodai – ne šiaip miesto puošmena, o bahajų tikėjimo piligrimystės objektas, dvasinis bei administracinis centras. Bahajų tikėjimas – viena naujausių (atsirado XIX a.) bei unikaliausių didžiųjų pasaulio religijų. Šiandien apie 7 mln. pasekėjų turinčios religijos pradininkas buvo persas Siyyid Ali Muhammad Shirazi, tapęs pranašu Bab; vėliau jo idėjų sklaidą tęsė Ali Nuri, arba pranašas Baha’u’llah. Pastarojo kapą galima rasti Bahajų soduose netoli Ako, o štai auksiniu kupolu puoštas Babo kapas ir šventykla – būtent Haifoje.

Esminis bahajų tikėjimo principas – didžiųjų pasaulio religijų vienybė. Bahajai tiki, kad yra tik vienas Dievas, kuris per amžius siuntė žmonijai didžius pranašus, tokius kaip Abraomas, Mozė, Krišna, Jėzus Kristus, Buda, Muhamedas ir patys Bab bei Baha’u’llah. Bahajų soduose dirba iš viso pasaulio atvykę tikėjimo savanoriai, kurie mielai bendrauja su atvykusiais turistais.

Kaip aplankyti? Ne visa bahajų sodų teritorija yra atverta lankytojams – savarankiškai lankyti galima tik pačiame viršuje esantį balkonėlį (adresas Yefe Nof 61) bei Bab‘o šventyklą ir aplinkinius sodus (įėjimas iš Hatzionut gatvės).

Puikus būdas aplankyti visus bahajų sodus – prisijungus prie vieno iš nemokamų turų. Per 50 min. trunkantį turą nusileisite per visas terasas ir sužinosite daugiau apie bahajų tikėjimą bei pačius sodus. Turai prasideda adresu Yefe Nof, 45 ir gali būti anglų bei rusų kalbomis.

Tikslius turų laikus galite pasitikrinti čia.

Louis Promenada

Prie pat Bahajų sodų balkonėlio, paraleliai Yefe Nof gatvei nutįsusi Louis Promenada – vienas vaizdingiausių maršrutų visoje Haifoje. Bevaikščiojant 400 metrų ilgio promenada galima mėgautis nuostabiais panoraminiais miesto vaizdais – nuo čia atsiveria ir miesto centras, ir uostas, o giedresnę dieną galima įžiūrėti net Ako ir Hermono kalną.

Louis promenada patogu pasivaikščioti prieš lankant Bahajų sodus, ar po. Čia pat rasite ir keletą fontanėlių, parką ir vaikų žaidimų aikštelę.

German Colony

Nusileidus nuo Bahajų sodų žemyn rasite German Colony (Vokiečių koloniją). Tai miesto centras, kur įsikūrę daugelis geriausių restoranų, užkandinių, barų ir parduotuvių. German Colony buvo įkurta 1860-iais naujai atvykusių krikščionių imigrantų – jų statyti akmeniniai namai išlikę iki šiol, o būtent šiame rajone kasmet stovi ir papuošta kalėdinė eglutė.

Kur pavalgyti? German Colony ir aplinkui rasite daugybę puikių vietų pavalgyti – Haifa puiki tuo, kad čia galima rasti įvairiausių virtuvių restoranų, o kur dar ir žuvis bei jūros gėrybės.

Keletas rekomendacijų: Fattoush – labai jauki kavinė, siūlanti įvairius Artimųjų Rytų patiekalus. Ypač rekomenduojamas humusas ir įvairios salotos. Pavyzdžiui, fattoush – tai tradicinės daržovių salotos su skrudintos pitos gabalėliais. Haifa Beer Garden – kaip gi vokiečių kolonijoje be vokiško alaus, dešrelių ir bulvių salotų? Būtent tai ir siūlo šis populiarus restoranas. Gold Fish – šis nedidelis restoranėlis įsikūręs toliau nuo centro ir arčiau uosto, tačiau siūlo labai puikią keptą žuvį ir jūros gėrybes. Pigu ir labai skanu.

Wadi Nisnas

Nuo German Colony kiek palipėjus į kalną, galima rasti kitą žymų Haifos rajoną – Wadi Nisnas. Daugiausiai arabų gyvenamas rajonas yra geriausia vieta paskanauti falafelių, humuso ar tradicinių arabiškų saldumynų, čia pat įsikūręs ir turgus.

Labai rekomenduoju užsukti į Falafel HaZkenim – tai viena žymiausių falafelinių visoje Haifoje. Turgaus pašonėje įsikūrusi užkandinė paprasta, tačiau turi puikią atmosferą – draugiški savininkai mane net už prekystalio pakvietė.

Wadi Nisnas turgus yra ir puiki vieta lauktuvėms ar šiaip visokiems niekučiams pirkti – čia galima rasti ir prieskonių, ir namų apyvokos reikmenų. Puikios šviežiai maltos kavos su kardamonu (ar be) galima rasti užsukus pas vietinį Mustafą. Jo nedidelė parduotuvėlė taip ir vadinasi – Coffee Mustafa.

Keltuvas ir Stella Maris vienuolynas

Be Bahajų sodų, dar vienas puikus vaizdas Haifoje atsiveria nuo Stella Maris vienuolyno. Pakilti iki jo galima burbuliukus primenančiais keltuvais, kas jau ir savaime yra visai įdomi pramoga. Kelionė į abi puses kainuoja 28 NIS (apie 7 Eur), tik į vieną – 19 NIS (4,7 Eur). Keltuvo apačioje galima pasivaikščioji Haifos pakrante, o viršuje – apsilankyti XIX a. Stella Maris karmelitų vienuolyne.

pajūrio promenada, haifa izraelis

Rosh Hanikra ir Akas

Iš Haifos patogu lankyti ir kitus šiaurės Izraelio miestus bei šiaurinę pakrantę. Pavyzdžiui, iki senovinio Ako miesto – vos 30 km, iki Rosh HaNikra grotų – 50 km. Apie Aką rašiau čia, o štai apie Rosh HaNikrą papasakosiu dabar.

Rosh HaNikra – prie pat sienos su Libanu stūksanti urvų ir grotų sistema. Viduržemio jūros skalaujamos uolos slepia ne tik urvus, bet ir turkio spalvos baseinus, kuriuos aplankyti galima nusileidus keltuvu žemyn. Skelbiama, kad šis keltuvas yra stačiausias (!) pasaulyje – nežinau, ar tai tiesa, bet leidžiantis juo tai nelabai jaučiasi.

Rosh HaNikra yra ne tik įdomus geologinis gamtos kūrinys, bet ir svarbi strateginė vieta. Kadaise čia britai buvo nutiesę geležinkelį, turėjusį jungti Kairą su Beirutu. Šiandien kirsti sieną į Libaną nėra jokių šansų, nors iki Beiruto – tik 120 km.

Rosh HaNikroje taip pat galima išsinuomoti dviračius ir pasivažinėti pakrante iki netoliese esančių paplūdimių. Įėjimas į Rosh HaNikrą kainuoja 48 NIS (apie 12 Eur), kartu su dviračių nuoma – 76 NIS (apie 19 Eur).

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

BETLIEJUS: BETONINĖ SIENA MIESTE, KURIAME GIMĖ JĖZUS

Kitas įrašas

EGIPTO SINAJAUS PUSIASALIS: VIETA, KUR NORISI TINGĖTI