KAIP VALGOMI TIKRI IZRAELIETIŠKI FALAFELIAI?

Ohhh falafeliai… Šie traškūs avinžirnių rutuliukai yra tikra gatvės maisto klasika Izraelyje, Jordanijoje, Egipte ir kitose Artimųjų Rytų šalyse, o juos dievina tiek vietiniai, tiek turistai. Juk taip paprasta, kai kelionės metu nereikia sukti galvos kur ir ką čia suvalgius: falafeliai yra sotūs, pigūs ir greitai paruošiami, o jų užkandinių pilna ant kiekvieno kampo!

Falafelius savo nacionaliniu patiekalu laiko daugelis tautų, tad jų receptų ir paruošimo būdų taip pat yra ne vienas. Visgi izraelietiškiems falafeliams atsispirti yra ypatingai sunku! Čia avinžirnių rutuliukai įprastai patiekiami pitoje kartu su įvairiomis salotomis, humusu ir daugybe tahinio (sezamų pastos) padažo. Porcija falafelių Izraelyje atsieis 20-25 NIS (apie 5-6 Eur) – lyginant su vietinėmis kainomis, tai yra tikrai ekonomiškas pietų variantas!

Jei kelionė į Izraelį artimiausiu metu nenusimato, galbūt tikrus izraelietiškus falafelius pats metas išmokti gaminti namuose? Originalų receptą rasite teksto pabaigoje, o kol kas – keletas naudingų faktų.

Daugiau apie Izraelio virtuvę sužinoti galite čia.

Kas tie falafeliai?

Paprastai kalbant, falafeliai – tai aliejuje kepti avinžirnių kukuliai, daugelio Artimųjų Rytų virtuvių nacionalinis patiekalas. Falafeliai gaminami įvairiais būdais: vien tik su avinžirniais, su avinžirniais ir sezamo sėklomis, su daugybe petražolių ir kalendros, ar su įvairiais kitais prieskoniais. Dėl to skiriasi ir falafelių spalva: jei recepte daugiau žalumynų, rutuliukai bus žalios spalvos, jei daugiau avinžirnių – geltonos.

Šiek tiek istorijos

Falafelių atsiradimo istorija nėra visai aiški, visgi dažniausiai jų gimtine laikomas Egiptas. Falafelius, kurie čia vadinami ta‘amiya, iš didžiųjų fava pupų pradėjo gaminti Egipto krikščionys, kurie dėl religinių priežasčių tam tikrais periodais negalėjo valgyti mėsos. Vėliau fava pupos buvo pakeistos avinžirniais, o falafelių gaminimo tradicija išplito po visą Artimųjų Rytų regioną.

Izraelyje falafeliai išpopuliarėjo penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Jų receptą į šalį atsivežė iš Jemeno atvykę žydai, būtent jie savo užkandinėse pradėjo siūlyti falafelius pitoje. Šiandien falafeliai – vienas mėgstamiausių patiekalų Izraelyje, tapę neatskiriama nacionalinės virtuvės dalimi.

Kaip valgomi falafeliai?

Egzistuoja du pagrindiniai falafelių valgymo būdai. Arabų šalyse avinžirnių rutuliukai dažniau valgomi kaip mezze, t.y. patiekiami kaip užkandis kartu su kitaip patiekalais: humusu, alyvuogėmis, įvairiomis salotomis ir t.t. Izraelyje šis būdas taip pat populiarus, visgi vietiniai dažniau renkasi falafelius pitoje.

Išbandyti falafelius iš paprastos gatvės užkandinės yra tiesiog būtina lankantis Izraelyje! Gausite didžiulę pitą, prikimštą įvairių ingredientų: šviežių ir marinuotų daržovių, kepto baklažano, humuso ir tahinio. Keptos bulvytės šalia – taip pat labai geras pasirinkimas.

Izraelietiškų falafelių receptas

Pasigaminti tikrus izraelietiškus falafelius namuose gana paprasta. Vienintelis sunkumas gali būti surasti pitų, mat bent Lietuvoje jos nėra labai populiarios. Jei pitos neturite, siūlyčiau falafelius vynioti į tortilją ar lavašą: norint pajusti tikrą Izraelio dvasią, labai svarbu, kad visi ingredientai maišytųsi tarpusavyje!

Ingredientai

Falafeliams (~30 rutuliukų):
300 g sausų avinžirnių;
5 skiltelės česnako;
1 ryšelis šviežių petražolių;
1 ryšelis šviežių kalendrų;
1 svogūnas;
1 valg. šaukštas druskos;
1 valg. šaukštas malto kumino;
1 valg. šaukštas sezamo sėklų;
Pusė arb. šaukštelio valg. sodos;
2 valg. šaukštai vandens;
Bent 0,5 l aliejaus kepimui.

Salotoms ir kt. priedams (2 porcijoms):
1 didesnis pomidoras;
1 trumpavaisis agurkas;
¼ nedidelio raudonojo kopūsto;
Šlakelis obuolių acto;
1 nedidelis baklažanas.

Padažui (2 porcijoms):
3 valg. šaukštai tahinio (sezamų pastos);
2 valg. šaukštai citrinų sulčių;
2-3 valg. šaukštai vandens;
Žiupsnelis druskos.

O taip pat (2 porcijoms):
Pasirinktinai: 2 pitos arba 2 tortiljos/ lavašo papločiai (gali būti ir kt. panaši plokščia duona);
Keli šaukštai humuso (gali būti pirktinis arba gamintas namuose. Naminio humuso receptas čia.)

Gaminimo eiga:

1. Avinžirnius suberiame į dubenį, užpilame vandeniu ir paliekame per naktį (arba maždaug 12 val.) išbrinkti. Ryte nuplauname šaltu vandeniu, dedame į puodą ir verdame apie 1-2 val. – tol, kol avinžirniai taps minkšti.

2. Kol avinžirniai verda, pasiruošiame salotas. Pomidorą ir agurką supjaustome smulkiais kubeliais, sumetam į dubenėlį, išmaišom ir pasidedam į šalį. Raudonąjį kopūstą sutarkuojam ir sudedam į kitą dubenėlį. Užpilam šlakelį obuolių acto, gerai išmaišom ir pasidedam į šalį.
3. Pasiruošiame baklažaną. Į nedidelį puodą supilame ~0,5 l aliejaus ir užverdame. Baklažaną supjaustome griežinėliais, metame į įkaitusį aliejų ir kepame tol, kol gražiai apskrus. Kepant griežinėlius kelis kartus pavartome, iškepusius susidedame į lėkštę su virtuviniu popieriumi (taip pat tinka sietelis) tam, kad nuvarvėtų aliejus.

4. Pasiruošiame padažą. Tahinio paruošimo procesas – kartu ir labai paprastas, ir kiek sudėtingas tiems, kurie tai daro pirmą kartą. Parduotuvėje nusipirktas tahinis būna labai tirštas ir tąsus – norint jį paruošti vartojimui, reikia šiek tiek „praskiesti“. Taigi, pirmiausia į nedidelį dubenėlį supilame kelis šaukštus tahinio, citrinų sultis, šiek tiek druskos ir viską išmaišome. Tuomet neskubėdami įpilame šlakelį vandens ir toliau maišome tol, kol gausis vientisa masė.
Jei tahinis atrodo per daug tirštas ir sunkiai maišosi – reiškia, trūksta vandens. Jei gavosi labai skystas – vandens įpylėme per daug, tokiu atveju galima įpilti daugiau tahinio.
Pirmus kartus ruošiant tahinį gali prireikti šiek tiek paeksperimentuoti su ingredientų proporcijomis, tačiau galiausiai turi gautis vientisas, nei per skystas, nei per tirštas padažas.

5. Atėjo laikas pasiruošti falafelių rutuliukus! Išvirusius avinžirnius nukošiame ir sudedame į maisto smulkintuvą arba mėsmalę. Ten pat sudedame ir kitus ingredientus: česnako skilteles, svogūną, petražoles ir kalendras. Viską susmulkinam ir sutrinam naudodami maisto smulkintuvą arba mėsmalę. Iš asmeninės patirties – paprasta rankinė mėsmalė falafelių paruošimui tinka labiausiai, nes masė gaunasi puikios konsistencijos ir kepant rutuliukai neišyra. Jei naudojate maisto smulkintuvą – nepersistenkite: ingredientai turi būti gerai susmulkinti, tačiau konsistencija neturi priminti košės.
6. Į sumaltą masę sudedame visus prieskonius, įpilame du šaukštus vandens ir pusę arbatinio šaukštelio sodos – tai suteiks falafeliams daugiau traškesio. Viską gerai išmaišome.

7. Iš gautos masės formuojame nedidelius rutuliukus ir metame juos į puodą su verdančiu (būtinai!) aliejumi (gali būti naudojamas tas pats, kuriame kepėme baklažanus). Aliejaus turi būti tiek, kad falafelių rutuliukai būtų apsemti. Kepame tol, kol jie gražiai iš visų pusių apskrus (~5 min.), iškeptus paliekame nuvarvėti ant sietelio arba virtuvinio popieriaus.

8. Kemšame pitą (arba sukame tortilją, lavašą – ką tik naudojate). Čia jau kiekvienas gali eksperimentuoti pagal savo fantaziją. Visgi į porciją falafelių rekomenduoju paeiliui įdėti: šaukštą humuso, baklažano griežinėlius, kelis falafelių rutuliukus, šaukštą pomidorų/agurkų salotų, šaukštą kopūstų salotų, ant viršaus dar keletą falafelių rutuliukų ir daugybę tahinio padažo.

Pabaigai dar keletas patarimų/pastebėjimų:

  • Falafeliams gaminti nenaudokite konservuotų avinžirnių – konsistencija gausis panaši į košę, o rutuliukai lengvai iširs.
  • Daug lietuviškų receptų siūlo falafelius kepti orkaitėje – toks būdas Artimuosiuose Rytuose yra negirdėtas :). Norint, kad falafeliai gautųsi minkšti ir traškūs – juos būtina kepti aliejuje!
  • Taip pat svarbu kepti ne šiaip karštame, o verdančiame aliejuje – kitaip rutuliukai lengvai iširs.
  • Salotas ir kitus priedus falafeliams galite rinktis pagal savo skonį. Visgi pomidorų/agurkų salotos, kopūstai ir kepti baklažanai yra gana įprastas (taigi, ir ne kartą išbandytas) pasirinkimas Izraelyje.
  • Mano siūlomas falafelių receptas kažkada buvo viešai publikuotas Tel Avive įsikūrusios HaKosem užkandinės – o ji garsėja kaip viena geriausių falafelinių visame Izraelyje!
Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

KELIONĖ APLINK ZALCBURGĄ. SAINT VOLFGANGAS IR BAD IŠLIS

Kitas įrašas

ATOSTOGOS EILATE: KĄ VEIKTI IZRAELIO KURORTE PRIE RAUDONOSIOS JŪROS?