ATOSTOGOS IZRAELYJE: 8 PATARIMAI TAUPIEMS KELIAUTOJAMS

Izraelis dar niekada nebuvo taip lengvai pasiekiamas iš Lietuvos, kaip yra dabar: trys tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus su Wizzair ir du – iš Kauno su Ryanair leidžia vis daugiau lietuvių planuotis savo atostogas šioje šalyje. Nors skrydžiai yra pakankamai pigūs, to paties nepasakysi apie patį Izraelį, kur tiek apgyvendinimo, tiek maisto ar ekskursijų kainos daugeliui keliautojų atrodo gana aukštos.

Vis dėlto sutaupyti keliaujant Izraelyje yra tikrai įmanoma, ypač jei kai kuriuos dalykus susiplanuosite iš anksto. Štai keletas naudingų patarimų, kaip per atostogas Pažadėtoje žemėje neišleisti visų santaupų.

1. PASIRINKITE TINKAMĄ ATOSTOGŲ LAIKĄ.

Didžiausių turistų srautų Izraelis sulaukia vasaros metu, ypač liepą ir rugpjūtį, bei per didžiąsias religines šventes. Daug turistų atvyksta kalėdiniu bei velykiniu laikotarpiais, o patys izraeliečiai daug keliauja per žydiškas šventes (datos kiekvienais metais skiriasi, tačiau iš didžiųjų švenčių, Pesach dažniausiai būna balandžio mėn., o rugsėjo pabaigoje – spalio mėn. švenčiama Rosh HaShana (žydų naujieji metai), Yom Kippur bei Sukkot).
Kadangi šalyje oras būna pakankamai geras visus metus, norintiems sutaupyti, patartina pasitikrinti kalendorių ir atostogas Izraelyje planuotis tuomet, kai šalyje turistų srautai mažiausi. Ne sezono metu kainos bus šiek tiek žemesnės, o ir apgyvendinimo įstaigos – ne tokios užimtos, tad bus daugiau pasirinkimo.

2. IŠSIRINKITE PAPRASTĄ APGYVENDINIMO VIETĄ.

Viešbučių kainos Izraelyje yra įkandamos tikrai ne kiekvienam, tačiau neturint kažkokių ypatingų pageidavimų, galima atrasti pigesnių kambarių įvairiuose svečių namuose ir mažesniuose viešbučiuose. Viešbučių paieškai rekomenduoju Booking.com svetainę – čia kiekvienas gali atrasti kažką pagal savo biudžetą.
Taip pat apgyvendinimo galite ieškoti per AirBnBkur įvairių butų ar kambarių pasiūla tikrai didelė (ypač Tel Avive ir Jeruzalėje), o kainos mažesnės, nei viešbučiuose. Be to, gyvenant bute galėsite naudotis virtuve, bent kartais maisto pasigaminti savarankiškai ir taip dar labiau sutaupyti!
<<<Nesi išbandęs AirBnB? Užsiregistruok sistemoje ir gauk nuolaidą pirmam užsakymui!>>>
Jeigu norite dar labiau sutaupyti, galite pabandyti Couchsurfing ar panašias svetaines, kur galėsite atrasti vietinių, pasiryžusių priimti keliautojus nemokamai.

3. KELIAUKITE VIEŠUOJU TRANSPORTU.

Izraelyje viešuoju transportu keliauti yra patogu ir pakankamai pigu. Vienintelis minusas, kad viešasis transportas nevažinėja per Šabą (nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio vakaro), išskyrus privačius mikroautobusus, vadinamus sherut.
Norint sutaupyti ir ypač planuojant Izraelyje keliauti ilgesnį laiką, verta įsigyti Rav Kav transporto kortelę, kuri galioja tiek autobusuose daugelyje Izraelio miestų, tiek traukiniuose. Kiekvieną kartą pildant kortelę, gausite 10 proc. daugiau nuo pildomos sumos, ir galėsite arba kaskart pirkti vienkartinius bilietus, arba įsigyti tam tikrą savaitinį ar mėnesinį bilietą. Rav Kav kortelę galima įsigyti autobusų ar traukinių stotyse – vardinės kortelės, pateikus pasą, išduodamos nemokamai.

Daugiau informacijos apie Rav Kav kortelę čia.
Pasitikrinti traukinių tvarkaraščius galite čia.
Autobusų maršrutus patogu tikrinti Moovit aplikacijoje.

4. MĖGAUKITĖS GATVĖS MAISTU.

Vietinis Izraelio maistas yra ne tik skanus, šviežias, bet ir pakankamai pigus. Tradiciniais izraelietiškais patiekalais, tokiais kaip falafeliai, humusas ar sabihas, galėsite pasimėgauti už 1,5-6 Eur. Turistai dažnai to nežino, tačiau nemažai humuso užkandinių papildys jūsų lėkštę nemokamai, jeigu vis dar esate alkanas – tereikia paprašyti (galite paklausti prieš užsisakant, ar užkandinė siūlo free refills).
Šiek tiek brangesnis, bet labai sotus variantas – šavarma (lietuviams geriau pažįstama kaip kebabas) kainuos apie 7-10 Eur. Jeigu norite dar labiau sutaupyti, humuso su pita galite nusipirkti ir tiesiog prekybos centre. Taip pat Izraelyje verta užsukti į turgus, kur rasite šviežių vaisių ir daržovių, saldumynų, riešutų ir kitų gardėsių.

Daugiau apie Izraelio virtuvę: IZRAELIO VIRTUVĖ: 10 PATIEKALŲ, KURIŲ VERTA PARAGAUTI

5. NAUDOKITĖS NEMOKAMAIS TURAIS.

Atostogaujant Izraelyje visai nebūtina samdytis gido ar mokėti už brangias ekskursijas: nemokamų turų rasite tiek Tel Avive ir Jeruzalėje, tiek ir kituose Izraelio miestuose: Haifoje, Cezarijoje ar Ake. Pavyzdžiui, Tel Avive organizuojami nemokami turai po miesto centrą, Tel Avivo uostą, Saronos kvartalą ir Jafą.
Turai vyksta anglų kalba. Kai kurie iš jų bus visiškai nemokami, o kai kur būsite paprašyti gidui palikti šiek tiek arbatpinigių.
Daugiau informacijos apie nemokamus turus: Tel Avivas, JeruzalėJafa, Haifa, Akko, Cezarija.

6. ATSIPALAIDUOKITE.

Izraelyje oras geras beveik visus metus, tad žmonės čia daug laiko praleidžia lauke ir užsiima visokia aktyvia veikla: važinėja dviračiais, žaidžia tinklinį ir pan. Jūs irgi galite leisti dienas puikiuose Izraelio paplūdimiuose (kurie yra nemokami), ilsėtis parkuose ar tiesiog vaikštinėti po miestą. Daugelyje miestų už prieinamą kainą taip pat galite išsinuomoti dviračius ar paspirtukus.
Taip pat Izraelyje, ir ypač Tel Avive, nuolat vyksta nemokami koncertai, mugės ir visokie kitokie renginiai.

Izraelio renginių kalendorių galite pasitikrinti čia.
Tel Avivo renginiai čia.

7. LINKSMINKITĖS PROTINGAI.

Izraelio barai ir kitos pasilinksminimo vietos yra brangios: nemažai kainuoja tiek gėrimai (pavyzdžiui, bokalas alaus – apie 7-8 Eur), o kartais ir įėjimas į jas. Tačiau labai daug barų darbo dienos vakarais (dažniausiai apie 18:00-21:00 val.) siūlo happy hour, kuomet tiek maistas, tiek gėrimai yra parduodami už pusę kainos. Taip pat Tel Avive ir Jeruzalėje rasite vadinamuosius bracelet bars, kur sumokėję tam tikrą sumą (20-40 Eur, priklausomai nuo pasirinktų gėrimų) gausite apyrankę, su kuria visą vakarą gėrimais galėsite mėgautis nemokamai. Tačiau nepamirškite linksmintis atsakingai – izraeliečiai nėra dideli alkoholio mėgėjai ir bet koks netinkamas elgesys nebus toleruojamas!

8. DERĖKITĖS.

Lauktuves namiškiams geriausia pirkti vietiniuose turguose, kur už prieinamą kainą rasite tiek įvairių suvenyrų, drabužių ir papuošalų, tiek prieskonių, kavos, chalvos ir įvairių kitų delikatesų. Izraelio turguose galima derėtis dėl suvenyrų, įvairių dirbinių ir sendaikčių kainos -tai ypač populiaru Jeruzalės senamiestyje ir Jafos sendaikčių turguje.
Dėl maisto prekių derėtis daržniausiai neverta, tačiau norint sutaupyti, patartina į turgų eiti vakare, prieš pat uždarymą, arba penktadienį prieš Šabą. Tuo metu prekeiviai nori išparduoti produktus: ir patys nuleidžia kainą, ir kažkiek pasiderėti galima.
Derėdamiesi nepamirškite pagrindinės taisyklės: derėkitės tik dėl to, kas jus tikrai domina ir ką tikrai norėtumėt įsigyti, o ne vien dėl pramogos – kitaip galite užsitraukti prekeivių pyktį!


Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

INLĖS ŽYGIS: 3 DIENOS, 60 KM, 2 POROS BATŲ

Kitas įrašas

NABLUS: IŠVYKA Į VIENĄ SENIAUSIŲ PASAULIO MIESTŲ