KOH PHAYAM: HIPIAMS IR RAMYBĖS IEŠKOTOJAMS

Kad ir kokios nuostabios būtų Tailando salos, kad ir kokie gražūs balto smėlio paplūdimiai, yra viena bėdelė – apie juos girdėjote ne jūs vieni. Kasmet Tailandą aplanko milijonai turistų, kurie traukia pasilinksminti Koh Phangan vakarėliuose, panardyti Koh Tao ar pasigrožėti Leonardo di Caprio išgarsintu Maya Bay, tad atrasti ramybę čia darosi vis sunkiau.

Tai štai ir mes po ilgos kelionės ieškojome vietos, kur galėtume ramiai pailsėti, pasimėgauti gražiu paplūdimiu ir jūra, bet kartu nebūtume apsupti minios turistų. Pasirodo, kad tokių turizmo mažai paliestų salų Tailande jau nedaug belikę, užtat labai džiaugėmės atradę Koh Phayam, kuri mums buvo kaip tik pakeliui keliaujant iš Pietų Mianmaro.

KUR GI TA KOH PHAYAM?

Kai kam nors paminėdavau Koh Phayam, dažnai būdavau perklausiama: „Aiiiii, Koh Phangan?“ 🙂 Tai tik parodė, kad apie šią salą tikrai ne visi yra girdėję.

Koh Phayam yra mažytė sala Andamanų jūroje, visai netoli pietinės sienos su Mianmaru ir netoli kitos, didesnės, salos, vadinamos Koh Chang (nemaišyti su kita Koh Chang sala, kuri yra Tailando įlankoje).

Į Koh Phayam galima atvykti su katamaranu (speed boat) iš Ranongo, kas užtrunka vos 45 min. ir kainuoja 350 THB (apie 9 Eur). Katamaranai sezono metu plaukia 5-9 kartus per dieną. Jeigu turite laiko ar norite sutaupyti, galite plaukti ir keltu, su kuriuo kelionė kainuoja 200 THB (apie 5 Eur) ir užtrunka apie dvi valandas.

Į patį Ranongą mes atplaukėme tiesiai iš Mianmaro, tačiau jį galima pasiekti ir lėktuvu iš Bangkoko, ir autobusu iš kitų Tailando vietų.

KUO YPATINGA KOH PHAYAM?

Koh Phayam yra maža sala – vos 10 km ilgio ir 5 km pločio, o joje nuolat gyvena apie 600 gyventojų. Didesnė salos dalis padengta miškais ir džiunglėmis, o per salą nutiestais siauriais asfaltuotais keliukais važinėja tik motoroleriai ir dviračiai: automobilių čia nėra. Taip pat saloje nerasite ir bankomato, nors yra keletas vietų, kur už 5% mokestį galite gauti grynųjų.

Koh Phayam dažnai vadinama hipių sala, o CNN travel ją apibūdino kaip „Koh Samui 1970-iais”. Iš tiesų sala turi labai atpalaiduojančią atmosferą, o čia galima sutikti labai įvairių žmonių: tiek senų hipių ir įvairaus plauko menininkų, tiek šeimų su vaikais, tiek ir ramybės ieškančių backpackerių.

Vienas populiariausių barų saloje – Hippy bar, kuris įsikūręs sudužusį piratų laivą primenančiame statinyje. Nors pašėlusiu naktiniu gyvenimu sala pasigirti ir negali, „Hippy bar“ bent kelis kartus dalyvavome visai nebloguose vakarėliuose. Dar įdomiau tai, kad didelė dalis publikos – 40mečiai ir 50mečiai, kurie linksminasi ne blogiau nei žalias jaunimas. Viena pora, su kuria kalbėjome, sakė, kad Koh Phayam reguliariai lankosi jau penkiolika metų.

PAPLŪDIMIAI IR KUR APSISTOTI

Koh Phayam yra du pagrindiniai paplūdimiai, kur apsistoja dauguma turistų: Ao Yai, dar žinomas kaip Long Beach, ir Ao Khao Kwai arba Buffalo Bay. Mes apsistojome pastarajame, šiaurinėje paplūdimio dalyje netoli „Hippy Bar“.

Apgyvendinimo įstaigų Koh Phayam yra nemažai, tik dažniausiai tai yra paprasti bungalows be didelių patogumų. Tarkim, mes už savo namuką mokėjome 500 THB/naktį: turėjome savo dušą ir WiFi, bet elektra veikdavo tik nuo 18 val. vakaro iki 11 val. ryto. Iš pradžių galvojome ieškotis geresnės vietos, bet po to aptingome, o juk vis tiek dienos metu tam namuke net nebūdavom.

Aplinkui buvo nemažai panašių apgyvendinimo vietų, nors jeigu norisi kažko prabangesnio, Koh Phayam tai irgi galima rasti. Pavyzdžiui, mes beveik kasdien eidavom pavalgyti į pietinėje Ao Khao Kwai dalyje esantį Heaven Beach resort & Art: jie siūlo prabangius bunglows, nors mes ten eidavom dėl gero maisto ir papuošalų parduotuvės.

Geresnių apgyvendinimo vietų galite ieškoti per agoda.com ar booking.com, bet net ir atvykus be iš anksto užsakytos vietos, ją rasti nebus sunku, ypač jeigu nesate labai išrankūs. Tarkim, mes išlipę į prieplauką, susiradom taksi-motorolerį, pasakėme ko maždaug norėtume ir už kiek, ir buvome nuvežti į vietą, kurioje ir nusprendėme pasilikti. Nuvežimas nuo prieplaukos iki Buffalo bay kainavo 60 THB (apie 1,5 Eur) žmogui.

Iš Ao Yai ir Ao Khao Kwai kas vakarą galima stebėti nuostabius saulėlydžius. Kažkokių aktvyvių pramogų Koh Pyaham ne per daugiausiai, nors galima plaukioti baidarėmis ar irklentėmis, o Ao Yai paplūdimys dar tinkamas banglenčių sportui: geros bangos ir žmonių nedaug.

Be Ao Yai ir Ao Khao Kwai, saloje yra ir daugiau mažesnių ir dar tuštesnių paplūdimių. Kartą išsinuomojom baidarę ir nuplaukėme iki šiaurinėje salos dalyje esančio Ao Kwang Peeb: ten veikia vienas bariukas, keletas apgyvendinimo įstaigų, o šiaip žmonės maudosi, snorklina ir vargo nemato.

AR VERTA?

Jeigu ieškote aktyvių pramogų ar triukšmingų vakarėlių, Koh Phayam galite likti nusivylę. Taip pat jeigu tai Jūsų pirmas kartas Tailande ir norite pamatyti kuo daugiau. Užtat jeigu norite ramybės ir visiško atsipalaidavimo, ši sala gali būti tikrai geras pasirinkimas. Čia galima dienas leisti supantis hamake, skaitant knygas, maudantis ir vaikštinėjant po tuščius paplūdimius. Mes Koh Phayam radome būtent tai, ko ir ieškojome.

Dalintis įrašu

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

NABLUS: IŠVYKA Į VIENĄ SENIAUSIŲ PASAULIO MIESTŲ

Kitas įrašas

IZRAELIO PIETŪS: PER NEGEVO DYKUMĄ IKI EILATO