KELIONĖ Į NAZARETĄ. KRIKŠČIONIŠKOS VIETOS, ARABIŠKAS TURGUS IR ŽYDŲ SENOVINIAI MIESTAI

Vieną gruodžio savaitgalį prieš pat Kalėdas nusprendžiau, kad atėjo metas kalėdinės nuotaikos paieškoti. Gyvenant Izraelyje, tai ne tokia ir lengva užduotis. Nors gausybė piligrimų čia atvyksta lankyti vietų, kur gyveno Jėzus Kristus ir kur prasidėjo pati krikščionybė, eiliniams Šventosios Žemės gyventojams tai nelabai ir terūpi. Kalėdinę eglutę Izraelyje galima išvysti tik tose vietose, kur gyvena daugiau arabų (dalis iš jų yra krikščionys), pavyzdžiui, Jafoje, Haifoje ar Nazarete – pastarajį ir nusprendėme aplankyti.

Nazaretas yra šiaip gana nedidelis, tačiau didžiausias arabų gyvenamas miestas Izraelyje. Iš maždaug 76 tūkst. miesto gyventojų 30 proc. yra krikščionys ir 70 proc. musulmonai. Dauguma turistų į Nazaretą atvyksta pusdieniui ar dienai – iš tiesų aplankyti pagrindines vietas tiek laiko ir užtenka. Mes vis dėlto nusprendėme mieste apsistoti ir nakčiai, kadangi kitą dieną norėjome nuvykti į kelis šalia esančius nacionalinius parkus.

Apgyvendinimo vietų pasirinkimas Nazarete nėra labai didelis, o kalėdiniu laikotarpiu turistų mieste apsistoja daugiau nei įprastai. Kelios savaitės prieš kelionę susisiekiau su keliais AirBnB nuomotojais ir jau viskas buvo užimta. Todėl galiausiai per booking.com išsinuomojom kambarį „Lama studio“ pas vietinius. Iš tiesų tai gavosi labai geras ir nelabai brangus variantas, pačiame centre ir su labai draugiškais savininkais.

Krikščioniškos vietos ir apsireiškimo paieškos

Vos nusileidus iš mūsų laikinųjų namų į senamiestį (Nazaretas įsikūręs kalnuotoje vietovėje), atsiduriame šalia pačios turistiškiausios miesto vietos – Apsireiškimo bazilikos (Basilica of the Annunciation). Nazaretas Biblijoje minimas kaip Kristaus vaikystės miestas, o pati Apsireiškimo bazilika pastatyta toje vietoje, kur pagal katalikišką tradiciją tikima, buvo Marijos namai. Čia (bažnyčios apačioje esančioje grotoje) ir įvyko tasai Apsireiškimas – angelas Gabrielius apsireiškė Marijai ir pranešė, kad jai gims Dievo sūnus.

Apsireiškimo bazilika yra ne tik populiariausia Nazareto vieta, bet ir viena švenčiausių krikščioniškų vietų apskritai pasaulyje. Nenuostabu, kad turistų čia netrūksta – prasibrauti pro jų minias kartais gali būti sunkoka. Pati bazilika yra tikrai įspūdinga ir didinga – ji statyta 1969 m. ant prieš tai čia stovėjusių bizantškos ir kryžiuočių laikų bažnyčios likučių.

Tiesa, kitos krikščionių konfesijos mano, kad Apsireiškimo vieta yra ne visai čia. Pagal graikų ortodoksus, angelas Gabrielius Marijai apsireškė, kai ji iš šaltinio sėmė vandenį – vadinamąjį Marijos šulinį (Mary‘s Well) galima rasti kitoje Nazareto vietoje. Čia stovi ir graikų ortodoksų Šv. Gabrieliaus bažnyčia, kurios apačioje iš tiesų teka šaltinis.

Kad ir kuo tikite, apsilankyti verta abejose vietose. Nazarete stovi ir dar kelios dešimtys įvairių konfesijų bažnyčių – visas religines vietas pamatyti turbūt geriausia prisijungus prie kokio piligriminio turo.

https://www.instagram.com/p/BrpyyzUFB-n/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Arabiškas turgus ir prieskoniai

Prie Marijos šulinio ir šv. Gabrieliaus bažnyčios esančioje aikštėje mums lankantis stovėjo kalėdinė eglutė bei vyko kalėdinė mugė. Tiesa, čia daugiausiai buvo pardavinėjamos kalėdinės kepuraitės ir įvairūs kičiniai niekučiai – tikrai nieko panašaus į europines kalėdines muges.

Nuo šios aikštės vingiuotomis senamiesčio gatvelėmis per kelias minutes galima nueiti iki Nazareto turgaus. Senamiestis ir jame įsikūręs turgus man priminė Nablusą – iš tiesų čia jaučiama arabiška dvasia ir stilius. Turgus nėra labai didelis, tačiau įdomus – čia galima įsigyti kavos, prieskonių, alyvuogių, vaisių, namų apyvokos reikmenų ar net kokių užuolaidų, suvalgyti porciją falafelių.

Dar viena puiki vieta apsipirkti prieskonių, riešutų ar kavos yra didžiulė Elbabour parduotuvė, įsikūrusi 5 min. pėstute nuo turgaus. Čia galima pajusti tikrą Artimųjų rytų dvasią, išsirikti delikatesų ne tik sau, bet ir lauktuvėms.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad skirtingai nei kitur Izraelyje, Nazarete tiek turgus, tiek dauguma parduotuvių ir lankytinų vietų dirba šeštadieniais, tačiau nedirba sekmadieniais.

https://www.instagram.com/p/Br-iAxnl4Mh/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Nacionaliniai parkai netoli Nazareto

Kitą dieną išsimiegoję vykome apžiūrėti kelių nacionalinių parkų. Pirmasis – vos 20 min. nuo Nazareto įsikūręs Zippori nacionalinis parkas labiausiai garsėja savo įspūdingomis mozaikomis. I a.pr.Kr. – V a. klestėjęs senovinis miestas buvo svarbus žydų kultūros centras ir visos Galilėjos sostinė. Čia galima rasti romėnišką amfiteatrą, ritualines vonias, gyvenamųjų ir maldos namų likučius – daugelis iš jų puoštos mozaikomis.

Senovinį miestą vandeniu aprūpindavo kompleksiška vandentiekio sistema, prasidedanti Nazareto kalnuose trykštančiuose šaltiniuose. Vanduo į specialų vandens rezervuarą patekdavo akvedukais, o iki miesto keliaudavo 235 m ilgio požeminiu tuneliu. Jeigu nekankina klaustrofobija, tuo tuneliu galima ir šiandien pasivaikščioti. Mes taip ir padarėme, nors buvo šlapia ir keliose vietose tikrai siaura – taip pat būtinai reikia turėti žibintuvėlius. Įėjimas į Zippori nacionalinį parką kainuoja 28 NIS (7 Eur).

Antrasis parkas, kurį aplankėme – taip pat labiau tinka tiems, kuriems uždaros erdvės ne problema. Beit Shearim – tarp IX ir III a.pr.Kr. įkurtas senovinis miestas, labiausiai klestėjęs nuo II a. kai čia apsigyveno iš Jeruzalės tuo metu išvaryti žydai. Beit Shearim labiausiai žinomas kaip populiari laidojimo vieta – kai žydams buvo uždrausta laidotis ant Alyvų kalno Jeruzalėje, daugelis tai pradėjo daryti čia. Parke galima rasti požemines laidojimo vietas su daugybe katakombų, kai kurios puoštos įvairiais raštais.

Be laidojimo vietų, Bet Shearim parkas yra įsikūręs dar ir tikrai vaizdingoje vietoje, apsuptoje žaliuojančių kalvų. Įėjimas į parką kainuoja 22 NIS (5,5 Eur).

Nazaretas tikrai vertas dienos ar pusdienio vizito, o apsistoti čia nakčiai verta, jei ketinate ir daugiau pakeliauti Izraelio šiaurėje. Be minėtų nacionalinių parkų, visai netoli ir Galilėjos jūra su dar daugiau krikščioniškų vietų, menančių Kristaus gyvenimą ir vykdytus stebuklus. Vykstant į kitą pusę – mažiau nei valanda kelio iki Haifos ar Ako.

Dalintis įrašu

Comments ( 2 )

  • Vaida

    2019-01-27 at 22:27

    Labai įdomu, ačiū už pasakojimą 🙂

    1. Goja Keliauja

      2019-01-31 at 13:47

      Visada prašom 🙂

Leave a comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis įrašas

GOLANO AUKŠTUMOS: PAŽINTIS SU IZRAELIO ŠIAURINIU REGIONU

Kitas įrašas

BETLIEJUS: BETONINĖ SIENA MIESTE, KURIAME GIMĖ JĖZUS